חדשות המרכז ושיתופי פעולה
בתערוכה "סיפור מתוק" נציג אחדים מגלגוליה בזמן ובמרחב של המעשייה "הנזל וגרטל".
כל מעשייה היא סיפור חוצה יבשות ושפות, קהלים וגילאים. בדומה, גם התערוכה היא פרי שיתוף פעולה החוצה יחידות שונות במכללה האקדמית בית ברל: מרכז ימימה לחקר ספרות ילדים ונוער והמרכז לתכנון לימודים. יחד, שני המרכזים מציעים חוויה ייחודית המקפלת בתוכה את הספרותי והעיצובי, את הפדגוגי והטכנולוגי, ואת הישן והחדש.
התערוכה "סיפור מתוק" ממחישה איך המעשיות מאפשרות לנו לשזור את המקומי באוניברסלי, ולמצוא את המקום של כל אחד מאיתנו בַּמַּקְרוֹ-קוֹסְמוֹס האנושי וּבַמִּיקְרוֹ-קוֹסְמוֹס התרבותי והאישי. הנזל וגרטל כבר פרצו מזמן את גבולות הספרים, והם נוכחים בחיינו מיַלְדוּת ועד בגרות. בואו לחוות מחדש את מתיקות הילדות, לגלות את המורכבות שמתחת לפני השטח, ולראות את האפשרויות העיצוביות המפתיעות.
לציון שבוע מגדר וסובלנות לאחר.ת במסגרת פרויקט CHANGE מציעות חברות מרכז ימימה המלצות מרתקות לקריאה ביקורתית בספרי ילדים לגיל הרך ולשלב ראשית קריאה.
רשימה זו פותחת אשנב הצצה לעולם העשיר ומלא התוכן של ספרות הילדים.
כל המתעניין/ת בנושא זה או בנושאים אחרים מוזמן/ת לפנות למרכז ימימה לחקר ספרות הילדים והנוער ולזכות בהמלצות רבות נוספות.
קריאה נעימה ולהתראות!
לרשימת הספרים >
בסוף חודש דצמבר 2021 קיים מרכז ימימה כנס אקדמי עשיר כמחווה להיסטוריון ספרות הילדים ד"ר אוריאל אופק, במלאת 35 שנים לפרסום 'לקסיקון אופק לספרות ילדים'.
הכנס הציע הצצה לרפרטוארים מרתקים בתחום תרבות הילד – ספרות, מוסיקה, טלוויזיה ועיתונות.
לשמחתנו הצלחנו לקיים את הכנס פנים אל פנים, בטרם התפרצות הגל החמישי של הקורונה. היה נפלא!
את תכנית הכנס ניתן לראות בהזמנה המצורפת >
שעון בן חיל יוצא דופן מעטר את קירות מרכז ימימה.
הרעיון עלה עוד בבית הקודם שלנו, בטרם פרצה מגיפת הקורונה לחיינו.
הביצוע קצת התמהמה אבל הפנטזיה החזיקה אותנו בתקופות קשות עד ש…סוף סוף זה קרה!
מוזמנות ומוזמנים לבוא לצפות בפלא וליהנות מייעוץ של צוות המרכז בימים א, ב, ד, ה בין השעות: "תשע הנשמות של כריסטופר צ'אנט" ועד "שלוש ועוד כחול" 😊
"הדבר הראשון שאני צריכה לעשות," אמרה אליס לעצמה, בשעה ששוטטה ביער, הוא לגדול לגודל הנכון שלי בחזרה. והדבר השני הוא למצוא את דרכי אל הגן הקסום…" (הרפתקאות אליס בארץ הפלאות, תרגמה רנה ליטווין, הקיבוץ המאוחד, עמוד 50).
בפתח שנת הלימודים האקדמית תשפ"ב, הזמנו את הסטודנטיות והסטודנטים, החדשות והוותיקים, למסיבת תה עליזה במרכז.
תהיה הדרך שתבחרו בה אשר תהיה – העיקר שהיא תעבור אצלנו, במרכז ימימה הממוקם בבניין הספרייה המרכזית, המכללה האקדמית בית ברל.
כאן המסיבה לעולם אינה נגמרת!
תודה מקרב לב לגבי קון – יוזמת ומעצבת המִשתה המפואר 😊
מרכז ימימה לחקר ספרות ילדים ונוער והמרכז לקידום חיים משותפים במכללה האקדמית בית ברל שמ
חים לשתף בפרסום ספר משותף שיזמו וראה אור ביולי 2021 בהוצאת לקסינגטון, ארה"ב.
עורכות הספר: עינת ברעם א
של, וורוד ג'יוסי, אילנה פאול-בנימין ואימאן יונס.
הספר ראה אור בשפה האנגלית, והוא כולל שישה-עשר מאמרים ופתח דבר שכתבו חוקרים וחוקרות ישראלים המאכלסים שני שערים: ילדות וסביבה בישראל, ילדות ומבני כוח בספרות הישראלית.
בפתח הדבר שחיברה ד"ר עינת ברעם אשל, ראש מרכז ימימה, נכתב, בין השאר:
"החיים בחברה הטרוגנית, ההתמודדות המעשית עם ריבוי קבוצות והצורך בחינוך לשיתופיות ולרב-תרבותיות מחייבים הבנות, הסדרים ותהליכי סו
ציאליזציה במגוון תחומי חיים, שראשיתם בתקופת הילדוּת ובפרקטיקות הכרוכות בה. אחת ההשלכות של השינויים המתוארים מעלה הייתה, אפוא, ההכרה ההולכת וגוברת במִגוון הרחב של חוויות הילדוּת המתקיימות זו בצד זו במדינה הזעירה, והתעוררותו של עניין צי
בורי בכך. שכן בישראל חיים בסמיכות גיאוגרפית ילדים יהודים, ערבים ובני מיעוטים אחרים, המשתייכים לתת-קבוצות אתניות, דתיות ומעמדיות ומתגוררים בערים, בכפרים ובקיבוצים ואף במחנות פליטים וביישובים בלתי רשמיים. לכל סביבה כזו משאבים חברתיים ותשתיות חינוכיות שונות, הבִּיטוּס אידיאליים משלה ות
פיסות ילדוּת אופייניות. עם זאת, על אף שבין ילדי הקבוצות השונות שוררים לעתים נתק ואף מתח, עוינות ופחד הדדי, ועל אף מערכת החינוך הסגרגטיבית המפרידה בין ערבים ויהודים, חרדים וחילוניים, כופה עליהם המרחב המשותף היכרות והשפעה הדדית. מרחב זה הוא, כמובן, גם ווירטואלי, שכן בהשפעת
הטכנולוגיה והדיגיטציה מקבלים ילדים ובני נוער מתרבויות נפרדות הזדמנות למפגשים יזומים ואקראיים עם האחר.
המחקר האקדמי, ההיסטורי, התרבותי והסוציולוגי של הילדוּת משגשג כיום בעולם כולו, ובעידודו
ראו אור בשלושים השנים האחרונות מחקרים היסטוריים ותרבותיים חשובים המוקדשים לילדויות בעולם הערבי ובחברות מזרח תיכוניות בכלל, ובישראל בפרט. עם זאת, היבטים אנתרופולוגיים, סוציולוגיים ותרבותיים רבים של הילדוּת המודרנית במדינת ישראל טרם נחקרו ושדה המחקר עודנו משווע לדין וחשב
ון על אודות חוויות ילדוּת מחד גיסא ועל התפיסות אודותיה מאידך גיסא, ולבדיקה השוואתית בין קהילות ילדים בישראל. הספר המוצע בזאת מבקש לתרום תרומה צנועה לתיקון המצב ולתאר מאפיינים שונים של ילדוּיות בישראל, בהווה ובעבר הקרוב, בחברה הערבית והיהודית גם יחד. הכוונה לשני סוגים של מאפייני
ם: (1) חוויותיו של הילד-האינדיבידואל בקרב משפחתו וקהילתו, במערכת החינוך הפורמלית ובתרבות הפנאי הבלתי-פורמלית. (2) דימויֵי הילדוּת ותפיסותיה בקהילה, בארגונים מוסדיים ובלתי-מוסדיים, בספרות ובתרבות.
חוקרי תרבות, חברה, חינוך וספרות, ערבים ויהודים, חברו כאן אפוא זה לזה כדי לעורר חש
יבה מעמיקה על אודות תפיסות הילדוּּת בחברה הישראלית לגווניה, על מעמדם של ילדים בשתי החברות ועל המשאבים המוקדשים לטיפוחם מתוך תפיסה גלובאלית (כבעלי מעמד, זכויות וחובות אוניברסליים) ו/או לוקאלית (כנכס לאומי, כמעצבי עתידה של המדינה, או לחילופין כנטל,מטרד או סכנה)."
בדף הספר באתר ההוצאה תמצאו את תוכן העניינים המלא, דברי המלצה מאת פרופ' נמרוד אלוני, פרופ' מוחמד אמארה, פרופ' אבנר גלעדי, פרופ' זהר שביט ופרופ' יולי תמיר, וכן קישור לרכישת הספר (קישור בתגובה הראשונה).
צוות מרכז ימימה שמח לבשר על יציאת גיליון 5 של כתב העת
עולם קטן. כתב העת עולם קטן הוא במה למחקרים בתחום ספרות הילדים והנוער. מרכז ימימה, המוציא לאור את כתב העת בשיתוף עם הוצא
ת זמורה-ביתן, פועל לקידום התפיסה שלפיה הספרות לילדים ולנוער היא תחום דעת בפני עצמו, הראוי להתייחסות מעמיקה מהיבטים שונים. גיליון זה נותן במה למומחים מרכזיים מישראל ומהעולם, העוסקים בתחומי דעת שונים, שכולם מעמידים את ספרות הילדים והנוער במוקד עיסוקם. כך ניתן למצוא כאן מאמרים מתחומי חקר הספרות, תרבות הילד, החינוך וההיסטוריה.
המאמרים המקובצים בגיליון החמישי של עולם קטן עוסקים בהיבטים שונים של מרכזיוּת ושוליוּת בספרות ילדים ונוער. מחקרים אלה נוגעים כולם בשאלה: האם ספרות הילדים היא מערכת צייתנית ומוחלשת, המבקשת לקדם סדר חברתי מקובל, או שדה-כוח בעל פוטנציאל חתרני, המעודד חשיבה ביקורתית על אודות קונפליקטים מן המרחב הציבורי? במדור "כיתת אמן" מתארחת הפעם נורית יובל – סופרת ילדים, מאיירת ועורכת ספרות ילדים, כלת פרס שרת התרבות לספרות ילדים לשנת תשע"א. רבגוניותם של הנושאים ושל נקודות המבט המוצגים בגיליון זה מבטיחה כי קוראים שונים יוכלו למצוא בו עניין.
לרכישת הגיליון יש לפנות למחלקת השיווק והמכירות של הוצאת כנרת זמורה-ביתן דביר בע"מ, בטלפון: 03-6344977 שלוחה 252.